15 Ekim 2023 Tarihinde Yenilik Partisi tarafından yapılan “Çalışanların Sorunları Çalıştayı” sonuç raporu yayınlandı. Yenilik Partisi’nden yapılan açıklamada, “Mağduriyet yaşayan çalışanların sorunlarının gündeme getirildiği çalıştay her kesimden çalışanların katılımı ve sorunlarını gündeme getirdiği bir toplantıda değerlendirilmiş ve somut öneriler ortaya çıkmıştır.”denildi.
YENİLİK PARTİSİ ÇALIŞANLARIN SORUNLARINI MASAYA YATIRDI
Türkiye’de maddi sıkıntılar ve sosyal sorunlar nedeniyle toplumun her kesiminde huzursuzluk yaşandığı belirtilen sonuç raporunda, uygulanan politikalar ile yurtdışına ve iktidar yandaşlarına aktarılan kaynaklarla halkın yoksullaştırıldığı bildirildi.
TÜM ÇALIŞANLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ
Yenilik Partisi “Çalışanların Sorunları Çalıştayı Sonuç Raporu” şöyle:
Eylül 2023 sonu itibariyle, TÜRK-İŞ verilerine göre; Toplumun büyük bir kısmı %98 kadar insan, (4 kişilik Ailenin) Aylık geliri 43.443 TL Yoksulluk sınırının altında %60 kadar insan, (4 kişilik Ailenin) Aylık geliri 13.224 TL Açlık sınırının altında gelir düzeyinde yaşamak zorunda kalmaktadır. Bu şartlar altında yaşamak zorunda kalan toplumda halkın büyük bir sıkıntı içerisinde olduğu belirtilmiştir.
Halkın maddi sıkıntıları yanında, İşsizlik, Emeklilerin gelirlerinin geride kalmış olması, Hakları verilmeyen toplumun her seviyesinden insanlar, sorunlarını gündeme getirmiştir.
Hükümet tarafından tespit edilen asgari ücret ile çalışanın eline net olarak 11.402 TL geçmektedir. Bu ücretin Açlık sınırının altında kaldığı ifade edilmiştir.
Kamuya personel alımında KPSS sonuçlarına göre eleman alınması gerekirken, mülakat adı altında liyakat olmadan, siyasi tercihlerle eleman seçildiği ifade edilmiştir. Mayıs 2023 seçim öncesi Mülakat uygulamasının kaldırılacağı sözü verilmiş olmasına rağmen durumun değişmediği ifade edilmiştir.
Çalıştayda aşağıdaki toplum kesiminden insanlar taleplerini bildirmiştir.
- EMEKLİLER: Özellikle Emekli maaşları yasam standardının çok altında kalmıştır. Temmuz maaş artışları Enflasyonun çok altında uygulandığı için açlık sınırının çok altında kalmıştır. Emekli maaşı çoğunlukla 500 TL altında gelir ile borç içinde hayatta kalma mücadelesi vermektedir.
ÖĞRETMENLER:
Ücretli öğretmenler medeni köle gibi çalıştırılıyor. Aynı görevi yapan öğretmenlerin maaşının yarısı kadar ücretle çalıştırılıyor. Özlük hakları verilmiyor.
Diğer kamu kuruluşlarında çalışan öğretmenler, Öğretmenliğe geçme haklarını kullanmak istiyor. Öğretmenlik mesleğini almış olanlar atanamadığı için mağdur olmaktadır.
Öğretmenlerin kategorilere ayrılarak bölünmesi, farklı maaş ve özlük hakları ile ayrımcılık yapılması kabul edilemez. Eşit işe eşit ücret ve aynı özlük hakları şartları uygulanmalıdır.
- BELEDİYE ŞİRKET / KİT TAŞERON ÇALIŞANLARI: Belediyelere hizmet veren şirket
/KİT taşeron çalışanları, Belediye işçileri ile aynı şartlarda çalışmasına rağmen aynı haklara sahip olamadıkları için mağdur olmaktadır. Belediye çalışanları toplu sözleşmelerle haklarını alırken, şirket çalışanları asgari ücretle çalıştırılmakta ve geçim sıkıntısı içerisinde yaşamaktadır.
- ESKİ UZMAN ÇAVUŞLAR: Uzmanlıktan ayrılan çalışanlar, memur olarak görev alarak, maaş ve özlük haklarının teslim edilmesini
- KÖY KORUCULARI: İşten çıkarılma korkusu olduğu için Çalıştaya katılacak temsilci gönderemediler fakat yaşam standartları ve ücretlerinin yaptıkları riskli görevlerinin karşılığı olmadığı ifade
- İMAR YASASI MAĞDURLARI: İmar barışı diye adlandırılan düzenleme 2018 yılında uygulamaya kondu. Bu yasaya göre 2017 yılı sonuna kadar ruhsat almış yapılar için uygulanması Ruhsat verilen yapıların Belediyenin elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerinden faydalanması sağlandı. Uydu kayıtlarında tespit edilemeyen yapıların kayıtları iptal edildi ve yalan beyan nedeni ile vatandaşa cezalar kesildi. Bu tespitlerden dolayı 5 milyon yapı etkilendi. Köy yasası Atatürk dönemi çıkan yasalardan biridir ve çok önemli işlevler yapmıştır. Büyükşehir yasası ile değiştirilmesi çok yanlış olmuştur. Türk kültürüne uygun olmayan Büyükşehir yasası küresel güçler tarafından önerilmiş ve uygulanmıştır.
İmar yasası çerçevesinde binaların incelenmesi halinde;
- Sağlam binalara yapı denetim belgesi ile ruhsat verilmeli,
- Hasarlı binalar güçlendirme ile kurtarılmalı,
- Çürük ve yıkılan binaların enkazı kaldırılmalıdır.
- STAJ ve ÇIRAKLIK ÇALIŞANLARI: Staj ve Çıraklık döneminde yapılan çalışmaların SGK ödemeleri yapılmadığı ve sigorta yapılmadığı için sigorta başlangıcı alınmıyor. Staj yapanlar ve çırak olarak çalışanlar ücret ve sigorta başlangıcı yapılmadığı için mağdur olmaktadır.
Çalışanların Sorunları çalıştayına katılan ve sorunlarını gündeme getiren katılımcılara teşekkür ediyoruz.
Mağduriyetlerin giderilmesi için sorunlara ilişkin torba yasa hazırlanmalı ve TBMM’den geçirilerek uygulamaya konmalıdır.
https://x.com/ozturkyilmazYP/status/1713530720025739529?t=QO6PS11BMQZsgJXLgoe_Fg&s=08 https://x.com/ozturkyilmazYP/status/1713543328464343218?t=vuwg-5bDnLyrQkKAxbMEsA&s=08